Zoals beschreven in het artikel ‘Wat betekent het toch allemaal’ is het RAM het korte- termijngeheugen van de laptop. Het RAM wordt ook wel het werkgeheugen genoemd. In het werkgeheugen worden programma’s en bestanden opgeslagen die op dat moment in gebruik zijn, zodat deze snel gevonden kunnen worden door de processor. Hoe groter het werkgeheugen, hoe sneller de processor de benodigde informatie kan vinden. Daarnaast is het ook zo dat hoe groter het werkgeheugen is, hoe meer programma’s er tegelijkertijd gedraaid kunnen worden op de laptop. Hoeveel werkgeheugen er benodigd is, is afhankelijk van de manier waarop u uw laptop gebruikt. In dit artikel zal hier verder op worden ingegaan.

Kiezen van voldoende werkgeheugen
Hoeveel opslagcapaciteit u voor uw werkgeheugen nodig hebt om optimaal gebruik te kunnen maken van uw laptop is afhankelijk van waar u de laptop voor wilt gebruiken. Onder dit een kopje per opslagcapaciteit een korte beschrijving met de programma’s en bewerkingen die uitgevoerd kunnen worden.

1GB werkgeheugen
1GB werkgeheugen is geschikt voor het surfen op internet, tekstverwerken en het gebruik van email. Opmerking hierbij is dat 1GB het minimale werkgeheugen is dat een laptop nodig heeft en dat de laptop niet al te snel zal zijn. Zo zal het bijvoorbeeld wel mogelijk zijn om te surfen op het internet maar zal de gebruiker niet in staat zijn om veel verschillende tabbladen open te hebben staan.

2GB werkgeheugen
2GB werkgeheugen is geschikt voor tekstverwerken, surfen op het internet en het gebruik van email. Ook is het met 2GB werkgeheugen mogelijk gebruik te maken van Social en multimedia. Zo kunnen er films en simpele videospellen bekeken en gespeeld worden. Met 2GB werkgeheugen is het makkelijker om meerdere tabbladen te openen in een browser. Tevens zal het in meerdere mate mogelijk zijn om verschillende processen naast elkaar uit te voeren.

3 & 4 GB werkgeheugen
Met 3 of 4GB werkgeheugen zal het nog makkelijker worden om verschillende processen naast elkaar uit te voeren. Zo is het bijvoorbeeld geen probleem tijdens het tekstverwerken ook te surfen op het internet en video’s af te spelen. Ook kunnen er met gemak wat zwaardere programma’s uitgevoerd worden en kan er gebruik gemaakt worden van simpele foto- en videobewerkingsprogramma’s. Door de relatief grote opslagcapaciteit is een laptop met 3 of 4GB werkgeheugen veel sneller dan een laptop met 2GB werkgeheugen. Zo komen de meeste nieuwe laptops met een Windows 8 besturingssysteem tegenwoordig uit met een 3 of 4GB geheugen.

Laptop gebruik
Bij het bepalen van de benodigde RAM wordt tevens aanbevolen rekening te houden met het feit dat het gebruik van uw laptop in de loop der tijd kan veranderen. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat u de laptop aanschaft voor schoolwerkzaamheden, maar later ook voor andere dingen wil gaan gebruiken.

Gebruikte laptops
Gebruikte computers