Home » IT Blog » Processors

Processors

In dit artikel zal nader in worden gegaan op de verschillende type processors die aanwezig kunnen zijn in een laptop. Zoals al beschreven in het artikel ‘Betekenis van de specificaties bij een laptopbeschrijving’ is de processor het centrale orgaan binnen de laptop dat berekeningen uitvoert en de processen aanstuurt. Hierbij is tevens ook beschreven dat de meeste laptops zijn uitgerust met een processor van fabrikanten Intel of AMD. In dit artikel zal er nader in worden gegaan op de verschillende processors van fabrikant Intel.

Intel processors
De afgelopen 10 jaar zijn de volgende processors uitgebracht door Intel:
2003:     Intel ‘Pentium’ M processor
2006:     Intel ‘Core’2 Duo processor
2008:     Intel ‘Atom’ processor
2009:     Intel ‘Core’ I series (I7, I5, I3 tweede generatie Core processors)
2012:     Intel ‘Core’ I series(I7, I5, I3 derde generatie Core processors)

Voor de volledige tijdslijn en een visuele weergave van de processors wil ik u graag doorverwijzen naar de tijdlijn van Intel.

Intel Pentium M processor
De Intel Pentium M processor werd uitgebracht in 2003 waarbij deze aanvankelijk een kloksnelheid van 1,7 GHZ had. Het verschil met de  Intel Pentium 4 processor is dat de Pentium M processor veel energiezuiniger is, waardoor deze beter geschikt is voor laptops. De Intel ‘Pentium’ M processor is op dit moment een relatief oudere processor. Laptops met een basis samenstelling (1GB RAM en 40GB harde schijf) en een ‘Pentium’ M processor zijn over het algemeen geschikt voor het surfen op het internet en tekstverwerken. 

Intel Core 2 Duo
De Intel Pentium productlijn werd in 2006 opgevolgd door de Intel Core processors. Deze processors hadden een nieuwe infrastructuur, wat resulteerde in minder energie verbruik. Dit kwam mede doordat de Intel Core 2 Duo processors de eerste processors waren met meerdere kernen. De eerste ‘Core’ 2 Duo processors werden gelanceerd met een kloksnelheid van 2,66 GHZ. De meeste afgeschreven laptops uit het bedrijfsleven beschikken op dit moment over  een Intel Core 2 Duo processor. De Core 2 Duo processors zijn over het algemeen geschikt voor een breed scala aan gebruikers en kunnen tevens voor verschillende doeleinden gebruikt worden. De prestatie van de laptop is namelijk niet enkel afhankelijk van de processor maar ook van andere factoren zoals de grootte van het  RAM en het type videokaart. 

Intel Atom processor
De Intel Atom processors zijn speciaal ontworpen voor kleinere apparaten, zoals mini laptops en Smartphones. Deze processors zijn namelijk klein en energiezuinig. Het nadeel is echter dat deze processors relatief langzaam zijn. Bij netbooks met een ‘Atom’ processor speelt de samenstelling van de netbook dus een belangrijke rol.

Intel Core i series
Vanaf 2009 tot nu heeft Intel de tweede en derde generatie ‘Core’ processors uitgebracht, genaamd de I series. De Intel Core i series bestaat uit een drietal processors en is voornamelijk te vinden in de nieuwere laptops. De Intel ‘Core’ i series productgroep bestaat uit de Intel Core i3, Intel Core i5 en Intel Core i7 processor. De i3 processor is hierbij gericht voor gebruikers die de laptop voornamelijk gebruiken om te kunnen tekstverwerken en te surfen op het internet. De i7 processor is het topsegment binnen de I series en is geschikt voor zaken als gamen en het draaien van zware programma’s. De i5 processor zit qua prestaties tussen de i3 en i7 in en is geschikt voor normaal computer gebruik, zoals het surfen op het internet en het gebruiken van multimedia.

 

Gebruikte laptops
Gebruikte computers

Geen beschikbare vertalingen gevonden