Home » IT Blog » Onvoldoende RAM

Onvoldoende RAM

Om goed te kunnen begrijpen wanneer er sprake is van onvoldoende RAM is het ten eerste belangrijk om te weten hoe het RAM werkt en wat de gevolgen zijn van onvoldoende RAM. Zoals eerder beschreven wordt RAM ook wel werkgeheugen genoemd en is het werkgeheugen het korte termijn geheugen van de laptop. Dit geheugen heeft een bepaalde grootte, bijvoorbeeld 1GB. Naarmate u meer programma’s en bestanden opent wordt er meer informatie opgeslagen in het werkgeheugen. Ook kan het voorkomen dat u één zwaar programma hebt geopend die een groot deel van het werkgeheugen in beslag neemt. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een videospel als Call of Duty.

Op het moment dat er onvoldoende werkgeheugen beschikbaar is of een programma al een tijd open staat, maar niet wordt gebruikt, wordt deze verplaatst naar een tijdelijke ruimte op de harde schijf. Deze ruimte op de harde schijf wordt het wisselbestand of virtueel geheugen genoemd. Hoe vaker de processor gebruik moet maken van het virtuele geheugen, hoe trager de laptop wordt. Ziet u bijvoorbeeld dat het heel lang duurt om een menu in een programma te openen dan kan dit veroorzaakt worden door onvoldoende werkgeheugen.

Dit komt doordat de processor sneller informatie kan vinden in het werkgeheugen dan op de harde schijf. Op het moment dat er onvoldoende RAM is en de processor informatie vanuit de harde schijf moet opzoeken is dit overigens ook goed te horen. U zal de harde schijf namelijk horen draaien en lezen. Dat het langer duurt om informatie op de harde schijf te vinden is ook de belangrijkste reden om bij onvoldoende werkgeheugen niet het virtuele geheugen uit te breiden, maar het werkgeheugen te vergroten.

Geen beschikbare vertalingen gevonden