Home » IT Blog » Laptop schoonmaken

Laptop schoonmaken

Om zolang mogelijk gebruik te kunnen maken van de diensten van uw laptop is het belangrijk deze regelmatig te reinigen. In dit artikel zal beschreven worden hoe u de laptop thuis goed kan schoonmaken. Een belangrijke opmerking hierbij is dat u voor het starten van de schoonmaak de laptop afsluit, waarbij u de netadapter en de laptopbatterij uit het apparaat verwijdert.

Het schoonmaken van de laptopbehuizing

De methodiek
Voor het schoonmaken van de laptopbehuizing kunt u het best gebruik maken van een droge katoenen of microvezeldoek. Mocht het echter zo zijn dat er veel stofplekken of vlekken op de laptop aanwezig zijn kan er ook gebruik gemaakt worden van reinigingsdoekjes, welke overigens ook beschikbaar zijn met verschillende geurtjes. Indien u liever geen reinigingsdoekjes wilt gebruiken, is het ook mogelijk om uw doekje licht vochtig te maken met gedistilleerd water. Let hierbij wel op dat u het doekje goed uitwringt. Als het doekje te vochtig is kan er namelijk water in de laptop vallen.

Het schoonmaken van het beeldscherm

Het schoonmaak doekje
Voor het reinigen van het beeldscherm kunnen twee type doekjes gebruikt worden. Er kan gebruik gemaakt worden van een zachte katoenen doek of een doek van microvezel. Aangeraden wordt om geen gebruik te maken van papierendoekjes of doekjes met een scherpe rand, zoals een schuurspons. Deze zouden namelijk krasjes op het scherm kunnen veroorzaken.

Het reinigingsmiddel
Het schoonmaken van het beeldscherm kan met of zonder reinigingsmiddel uitgevoerd worden. Aanbevolen wordt om geen reinigingsmiddel te gebruiken indien er geen stofplekken of vlekken aanwezig zijn. Indien er wel stofplekken of vlekken aanwezig zijn kunnen er verschillende middelen gebruikt worden. Ten eerste kan er gebruik gemaakt worden van enkel gedistilleerd water. Daarnaast kan er ook een reinigingsmiddel gemaakt worden van gedistilleerd water en witte azijn, waarbij de verhouding van het middeltje 50% water en 50% witte azijn dient te zijn. Het reinigingsmiddel kan u bijvoorbeeld klaarmaken in een plantenspuiter. Mocht u de voorkeur hebben voor een ander schoonmaakmiddel let dan wel op dat dit middel geen ammoniak, ceton of ethylalcohol bevat als bestandsdeel. Hierbij kan gedacht worden aan middelen als: Glassex, Spiritus of een allesreiniger. Door het scherm met dit soort middelen te reinigen kunnen er namelijk beschadigingen optreden aan het scherm. Ook wordt aanbevolen geen kraan of bronwater te gebruiken. Door de mineralen die in dit water aanwezig zijn kunnen er namelijk vlekken en strepen op het scherm ontstaan.

De methodiek
Om het scherm schoon te maken dient ten eerste het reinigingsmiddel op het doekje aangebracht te worden, zodat het doekje licht vochtig wordt. Indien u geen reinigingsmiddel gebruikt kunt u deze stap overslaan. Vervolgens kan het beeldscherm schoongeveegd worden. Om streepjes op het scherm te voorkomen wordt aanbevolen dit in een horizontale of circulaire beweging te doen. Tevens wordt aanbevolen om bij het schoonmaken van het scherm niet op het scherm te drukken of te wrijven, ook dit kan namelijk schade aan het scherm toebrengen. Na het vegen van het scherm kan het scherm afgedroogd worden met een droog doekje van katoen of microvezel. Ook dit dient in een horizontale of circulaire beweging gedaan te worden.

Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden op de volgende website met een ondersteunend filmpje.  

Het schoonmaken van de laptop toetsenbord

Het schoonmaak doekje
Zoals bij het reinigen van het laptop beeldscherm kunnen de laptop toetsen het best schoongemaakt worden met een katoenen of microvezeldoek.

Het reinigingsmiddel
Op het internet zijn veel filmpjes te vinden waarbij het toetsenbord wordt gedemonteerd om dit goed schoon te maken. Dit wordt echter ten strengste afgeraden. Om goed tussen de verschillende toetsen te reinigen wordt aanbevolen perslucht te gebruiken. Voor het reinigen van de toetsen zelf kan indien gewenst gebruik gemaakt worden van een speciaal schoonmaakmiddel voor toetsenborden. Het gebruiken van een schoonmaak middel is echter niet vereist.

De methodiek
Houdt ten eerste de laptop onderste boven vast, waarbij u met uw vingers door het toetsenbord gaat. Dit wordt gedaan zodat de grote stukjes vuil en stof uit de laptop kunnen vallen. Vervolgens kunt u de laptop weer recht op de tafel plaatsen, zodat de perslucht tussen de toetsen in het toetsenbord gespoten kan worden. Daarna kunt u met uw doekje over het toetsenbord heen gaan om het vuil te verwijderen. Mocht u hierbij een speciaal schoonmaakmiddel gebruiken let dan wel op dat u het middeltje op het doekje spuit en niet direct op het toetsenbord. Tijdens het schoonmaken van de laptop is het tevens van belang dat u ook aandacht schenkt aan de plekken om het toetsenbord heen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de touchpad.

Zie hier een begeleidend filmpje.

Het schoonmaken van de ventilatie
Zoals al beschreven in het artikel over oververhitting kan stof in de ventilator ervoor zorgen dat de prestaties van de laptop afnemen. Het is daarom van belang dat de ventilatieopening geregeld schoongemaakt wordt. Dit kan door perslucht in de ventilatieopening te spuiten om de stof vervolgens met een katoenen of microvezel doek af te nemen.

Geen beschikbare vertalingen gevonden