De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het gebruik van Internet en technologie in Nederland. Uit deze onderzoeken zijn velen feiten en weetjes naar voren gekomen. In dit artikel zijn een aantal feiten over internetgebruik in Nederland voor u overgenomen uit het Trendrapport Internetgebruik 2012 uitgebracht door Universiteit Twente. Heeft u zich weleens afgevraagd wat Nederlands op het internet doen en of dit overeenkomt met wat u op het internet doet? Lees dan dit artikel.

Apparaten die gebruikt worden om te surfen op het internet
Op basis van de gegevens van het onderzoek komt naar voren dat er in 2012 meer gebruik werd gemaakt van het internet via de laptop(73%) in vergelijking met de desktop(67%). Ook is er een opkomst te zien bij het gebruik van internet op smartphones en tablets. Uit het onderzoek komt tevens ook naar voren dat Nederlanders tussen de 16 en 35 jaar voornamelijk gebruik maken van het internet via de laptop, smartphone of tablet terwijl de desktop juist populair is onder de Nederlanders van middelbaar en oudere leeftijd.

Plaats van gebruik van het internet
De volgende vraag die opkomt is een logische. Waar wordt er gebruik gemaakt van het internet? Uit het onderzoek blijkt dat 39% van de ondervraagde Nederlanders aan geeft dat het  onderweg naar een bestemming gebruik maakt van het internet. Het onderzoek gaat echter niet verder in op wat men onderweg op het internet doet. Uit een ander onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Intel uit 2006 bleek overigens wel dat een groot deel van de gebruikers van laptops die de laptop onderweg gebruiken, deze gebruiken om de reistijden en vertrektijden van het openbare vervoer te bekijken. Ook wordt het internet gebruikt voor het controleren van email.

Opvallend is overigens dat het gebruik van internet op school is afgenomen. Volgens de schrijvers van het rapport is dit te verklaren door het feit dat school en werk niet meer één van de weinige plekken zijn waar het mogelijk is gebruik te maken van het internet. Persoonlijke toepassingen kunnen door de toename van smartphones, tablets en laptops ook thuis of onderweg uitgevoerd worden.

Het gebruik van internet
Alle ondervraagde Nederlanders geven aan gebruik te maken van de Google zoekmachine en email diensten. Ook het gebruiken van het internet (96%) voor bankzaken is redelijk ingeburgerd. 77% geeft tevens aan actief te zijn op Social media. Telefoneren(46%) en chatten(58%) via het internet wordt overigens steeds populairder. Hierbij kan gedacht worden aan diensten als Skype, Viber  en Whatsapp, Opvallend is tot slot dat marktplaatsen in populariteit gestegen zijn van (87% naar 91%).

Ook is er in het onderzoek gekeken naar hoe vaak Nederlanders gebruik maken van het internet. Hier komt uit naar voren dat 87% van de internetgebruikers het internet dagelijks gebruikt. 11% van de Nederlanders gebruikt het internet minstens 1 keer in de week. Internetgebruikers gebruiken gemiddeld 4,3 uur per dag het internet op vrije dagen. Doordeweeks wordt er 4,8 uur gebruik gemaakt van het internet. Van de ondervraagden gaf overigens 6% aan in 2012 geen gebruik gemaakt te hebben van het internet.

 

Laptop adapters
Gebruikte laptops
Tweedehands computers