Harde schijven heb je in verschillende soorten en maten. Wij gaan het hebben over de capaciteit van de harde schijf en wat je kunt doen met deze capaciteit. De harde schijf van een computer of laptop wordt voor verschillende bestanden gebruikt. Zo installeert de ene persoon er een spel op of slaat de ander 100 films op de harde schijf.

Er zal hier verder op ingegaan worden, want wat wordt er nou allemaal opgeslagen op een harde schijf van een computer of laptop. De meeste mensen zullen naast documenten ook andere bestandsvormen opslaan op de harde schijf. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan videobestanden of geluidsbestanden.  Daarnaast installeert men ook verschillende programma’s om de computer of laptop naar eigen wens te kunnen gebruiken. Zoals gezegd wordt dit allen opgeslagen op de harde schijf.

Soort bestand  Gemiddelde grootte van het bestand(per bestand)
Besturingssysteem 20GB (Windows 7 of 8)
Muziekbestanden 4MB
Videobestanden 1GB
Documenten (Word/PDF) 0.5MB
Fotobestanden 1MB
Presentatie (Powerpoint/Excel) 2MB
Virusscanner 300MB
Mediaplayer 1.5GB
Softwarepakket Office 3GB
 

“Voorbeeld: Annie heeft 500 vakantiefoto´s, 300 liedjes en 10 films opgeslagen op haar laptop. Daarnaast gebruikt Annie de laptop ook op openbare plekken waardoor zij een goede antivirus heeft geïnstalleerd. Zij heeft ook de nieuwste versie van Windows geïnstalleerd op haar laptop. De laptop heeft Annie aangeschaft voor haar studie en daarvoor heeft zij een Office softwarepakket gekocht. Hiermee schrijft zij verschillende verslagen en projecten voor school. Zij presenteert deze projecten dan ook met behulp van haar laptop. Zij schrijft voor haar hele studie gemiddeld 450 verslagen en maakt 50 presentaties“