Bij het aanschaffen van een nieuwe laptop kunt u tegenwoordig uit een breed scala aan laptops kiezen. Het is er hierdoor niet makkelijker op geworden om de juiste laptop te vinden die voldoet aan uw wensen, eisen en situatie. Om het voor potentiële kopers makkelijker te maken om de juiste laptop te vinden, zal er in dit artikel nader in worden gegaan op de betekenis van de belangrijkste specificaties die worden weergeven bij laptop beschrijvingen. Door deze specificaties te begrijpen zal u beter in staat zijn om een weloverwogen beslissing te nemen bij de aanschaf van een nieuwe laptop.

Harde schijf
De harde schijf van een laptop is de plek waar data permanent wordt opgeslagen. Hierbij kan gedacht worden aan data, zoals softwareprogramma’s en persoonlijke bestanden. De specificaties van een harde schijf zeggen dus iets over de opslagcapaciteit. De opslagcapaciteit wordt hierbij weergegeven met de eenheid GB of MB, wat staat voor gigabytes en megabytes. Eén gigabyte staat gelijk aan 1000MB. Hoe groter de opslagcapaciteit van de harde schijf, hoe meer data er opgeslagen kan worden.

RAM
RAM staat voor Random Acces Memory en wordt ook wel werkgeheugen of interne geheugen genoemd. Het werkgeheugen van de laptop is een chip waar bestanden en programma’s die op het moment in gebruik zijn tijdelijk worden opgeslagen, zodat deze snel gevonden kunnen worden door de processor. Hoe groter het interne geheugen, hoe sneller informatie door de processor gevonden kan worden. Daarnaast is het ook zo dat hoe groter het interne geheugen is, hoe meer programma’s er tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. De specificaties van het interne geheugen zeggen dus iets over de opslagcapaciteit op korte termijn en worden weergegeven in GB of MB.

Processor
De processor is het centrale orgaan binnen de laptop dat berekeningen uitvoert en de processen aanstuurt. Op het moment dat u een bestand of programma opent op de laptop, wordt de aanvraag verwerkt door de processor, waarna het bestand wordt geopend. De processor wordt om deze reden ook wel het central processing unit genoemd(CPU), wat in het Nederlands vertaald kan worden naar centrale verwerkingseenheid

(CVE). In de specificaties over een processor gaat het om deze reden om het aantal berekeningen dat de processor kan maken per seconde. Het aantal berekeningen dat de processor kan uitvoeren is meestal uitgedrukt in Giga Herz(GHZ) en wordt kloksnelheid genoemd. Er zijn tegenwoordig laptops beschikbaar met processors tussen de 1.3 en 3.7 GHZ. Tevens is er bij de beschrijving van de processor ook informatie over de fabrikant en type processor te vinden. De meeste laptops zijn uitgerust met een processor van fabrikanten Intel of AMD. De laptops van nu zijn voornamelijk uitgerust met de nieuwste processors van Intel, de I series genoemd. Gebruikte laptops zijn over het algemeen uigerust met een Core 2 Duo processor. De Core 2 Duo is één van de eerste processors met 2 kernen, wat resulteerde in een verbetering op het gebied van energieverbruik en verwerkingssnelheid in vergelijking tot haar voorgangers.

Beeldscherm
Een ander belangrijk onderdeel van de laptop is het beeldscherm. Deze zijn in verschillende maten verkrijgbaar, waarbij de dwarsdoorsnede van het scherm wordt weergegeven met de eenheid Inch. Eén Inch is 2,54 cm. Op dit moment zijn er laptops beschikbaar met een dwarsdoorsnede van 10 tot 18 inch. Vaak staat er bij de laptop specificaties met betrekking tot het beeldscherm ook informatie over de scherpte van het beeld. Dit wordt beeldschermresolutie genoemd. De beeldschermresolutie wordt uitgedrukt in pixels. De meest voorkomende beeldschermresolutie is 1024×768. Ook kan er vaak gekozen worden uit twee type beeldschermen, namelijk glanzend en mat. Hierbij zijn de laptops met een mat beeldscherm vaak duurder, doordat deze minder licht weerkaatsen.  

PC monitor
Gebruikte laptops
Gebruikte computers