Home » IT Blog » Het Besturingssysteem

Het Besturingssysteem

Iedere computer of laptop heeft een besturingssysteem, ook wel operating system genoemd. In dit artikel zal beschreven worden wat een besturingssysteem is en waarom deze zo belangrijk is voor uw computer of laptop.

Wat doet een besturingsysteem?
Het besturingssysteem is het eerste programma dat wordt opgestart bij het opstarten van de computer of laptop. Dit gebeurd  met behulp van een computerprogramma genaamd bootloader. Nadat het besturingssysteem vanaf de harde schijf is geladen, kan deze vervolgens alle bestanden initiëren die van belang zijn voor het opstarten. Een ander taak van het besturingssysteem is het verlenen van toegang tot de belangrijke systeembronnen. Het woord systeembronnen refereert hierbij naar hardwarecomponenten die als bron dienen voor het besturingssysteem. Deze componenten zijn essentieel voor het gebruik van de laptop of computer. Het draait hierbij om de volgende componenten:

Processor
RAM
Harde schijf

Processor
Elk processor kan een maximum aantal bewerkingen uitvoeren per seconde. Tevens zijn er verschillende toepassingen die tegelijkertijd uitgevoerd willen worden. Het besturingssysteem is hierbij verantwoordelijk  voor het  verdelen van de capaciteit van de processor. 

RAM
Net als de processor heeft ook het interne geheugen een maximale capaciteit. Om overbelasting te voorkomen is het besturingssysteem belast met de verantwoordelijkheid van het verlenen van toegang tot het interne geheugen. Daarnaast is het besturingssysteem ook verantwoordelijk voor het aanmaken en beheren van een wisselbestand op de harde schijf. In het wisselbestand worden gegevens bewaard die tijdelijk niet worden gebruikt, zodat er in het interne geheugen meer ruimte aanwezig is voor relevante gegevens

Harde schijf
Het besturingssysteem is tevens verantwoordelijk voor het opslaan en vinden van bestanden op de harde schijf.

Ook is het besturingssysteem verantwoordelijk voor de communicatie tussen randapparatuur zoals de muis en toetsenbord met de processor. Op het moment dat u als gebruiker bijvoorbeeld een programma wilt openen wordt er vanuit het besturingssysteem een opdracht verstuurd naar de processor. Deze kan de opdracht vervolgens verwerken. Om te kunnen begrijpen welke handelingen u wilt uitvoeren werkt het besturingssysteem met hulpprogramma’s ook wel Drivers genoemd. Deze hulpprogramma’s vertalen de opdrachten, waarna deze weer doorgezet kunnen worden door het besturingssysteem naar de processor.

Soorten besturingssystemen.

Vanaf April 2014 wordt het besturingssysteem Windows XP niet meer ondersteund door Microsoft. Dit houdt in dat Microsoft geen updates zal uitbrengen voor Windows XP. Hierdoor is het systeem gemakkelijker te kraken en is dan ook niet veilig om Windows XP te gebruiken om te bijvoorbeeld te bankieren via het internet. Overigens zullen vele antivirus programma’s Windows XP wel blijven ondersteunen, maar dit houdt niet in dat een lek in Windows XP niet benut kan worden.

Met het wegvallen van Windows XP blijven er nog genoeg mogelijkheden over. Zo is er de Windows Vista, Windows 7 en de Windows 8. De ondersteuning van deze besturingssystemen is er voorlopig nog,

Naast de Microsoft besturingssystemen zijn er nog een tal van andere besturingssystemen die gebruikt kunnen worden. Zo is er de Linux een gratis variant en de Mac OSX van Apple. Deze wordt gebruikt op de systemen van Apple zelf.

 

Mini Laptops
Gebruikte Laptops

Geen beschikbare vertalingen gevonden