Bij het aanschaffen van een nieuwe laptop dient net als de processorsnelheid en hoeveelheid RAM geheugen ook het scherm een criteria te zijn. Zo dient er bijvoorbeeld gekeken te worden naar de resolutie, formaat en type scherm. In dit artikel zal er nader ingezoomd worden op het type scherm. De vraag die hierbij centraal zal staan luidt als volgt: ‘Wat is het verschil tussen een glanzend en mat scherm?’

Wat er wordt bedoeld met glanzend en mat

Om antwoord te kunnen geven op de vraag is het natuurlijk nodig eerst te kijken naar wat er precies bedoeld wordt met de termen glanzend en mat. Tevens is het belangrijk om te weten dat elke laptop in de basis is uitgerust met een LCD scherm, wat staat voor Liquid crystal display. De LCD scherm staat bekend om haar lage energieverbruik en wordt daardoor gezien als de ideale toepassing voor draagbaar elektronische apparatuur met een beperkte accucapaciteit.

Het bovenste laag van het laptopscherm kan op twee manieren afgewerkt zijn. Er kan ten eerste een magnesium fluoride coating aangebracht zijn. Schermen met een magnesium fluoride coating absorberen een groot deel van het licht van buitenaf en reflecteren minimaal. Hierdoor wordt het beeld en kleur op deze schermen helder en scherp weergeven. Dit type laptopscherm staat bekend als glossy display ook wel glanzend scherm genoemd.

Het bovenste laag van het LCD scherm kan echter ook afgewerkt zijn met een anti- glans laag. Schermen met een anti- glans laag absorberen minimaal en weerkaatsen het licht van buitenaf in allerlei verschillende richtingen. Hierdoor is het beeld op deze schermen vaak minder scherp en worden kleuren minder intens weergeven. Dit type laptopscherm staat bekend als anti glare display ook wel mat scherm genoemd.

Het verschil tussen glanzend en mat

Beide type schermen verschillen voornamelijk in de weergave van het beeld en kleur op basis van afwerking en lichtval. Echter moet niet vergeten worden dat het in beide gevallen nog altijd om een LCD scherm gaat en het verschil in kwaliteit dus niet altijd duidelijk zichtbaar is. Het grote  verschil tussen beide type schermen wordt vooral duidelijk als wordt gekeken naar de toepassing van het scherm.

Zo hebben laptops met een glans scherm over het algemeen een scherpere weergave van beeld en kleur en zijn deze hierdoor ideaal voor toepassingen die een goede grafische weergave eisen zoals spellen, films en multimedia. Het nadeel van dit type scherm is echter dat het kleine beetje licht dat wel wordt weerkaatst ervoor zorgt dat er weerspiegeling van de omgeving plaats vindt op het scherm. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet ideaal om te werken op plekken met veel (zon)licht, zoals bijvoorbeeld op een kantoor of in de openlucht.

Het beeld van een laptop met een mat scherm is over het algemeen minder scherp en kleurrijk, maar blijft in tegendeel tot glanzende schermen wel duidelijk zichtbaar in sterk verlichte ruimtes. Gaat u dus veel gebruik maken van uw laptop op sterk verlichte plekken, dan is het aangeraden om een laptop met mat scherm te nemen.

PC Monitor
Gebruikte computer
Laptop adapters